Važnost proteina u našoj prehrani

Sve se više okrećemo prirodi stoga moramo uvijek imati na umu, kako je zaštititi na najbolji mogući način, jačanjem društvene odgovornosti za dobrobit planeta Zemlje, očuvanjem okoliša, zaštitom životinja, racionalnijim korištenjem vode te primjenom zdrave prehrane radi očuvanja zdravlja čitavog organizma.

Zbog sve većeg trenda konzumacije životinjskih proteina u svakom obroku, uzgoj te industrijska obrada životinja za prehranu je često nehumana i na štetu prirode jer podrazumijeva nastanak stakleničkih plinova koji štetno utječu na atmosferu.

Živimo u doba kada možemo na svakodnevnoj razini čuti da netko u našoj bližoj okolini ima određenu alergijsku reakciju na životinjske proizvode, ponajviše na kravlje mlijeko, ne zato jer je štetno za naš organizam, sve dok se konzumira u odgovarajućim količinama, već zato što nismo više sigurni u prehranu životinja, koja zasigurno nije ni slična prehrani od prije nekoliko desetaka godina. Više nije stvar negativnih reakcija organizma na laktozu već i na eventualne prisutnost hormona kao i velikih količina šećera, koji dokazano negativno utječu na naše zdravlje, što je jedan od glavnih razloga, zašto trebamo razmisliti o racionalnijem korištenju životinjskih proteina u našoj prehrani.

Proteini uz ugljikohidrate i masti su neizostavni makro nutrijenti  svake dobro izbalansirane prehrane, neophodni našem organizmu za rast i razvoj tjelesnih tkiva, izgradnju mišića, krvi, kose, kože, noktiju i unutarnjih organa. Sastavljeni od ukupno 20 aminokiselina od kojih je 9 esencijalnih našem organizmu i prijeko ih je potrebno unijeti u organizam dobro izbalansiranom prehranom. Preporuka na unosu proteina odrasle osobe je 0,8-1 g kg/tjelesne težine i svakako bi trebali obratiti pozornost da 50% tog unosa bude iz biljnih izvora proteina.

Za početak recimo možete jedan dan u tjednu ''postiti'' od mesa i zamijeniti ga pametnom kombinacijom biljnih izvora proteina, mahunarki sa žitaricama te dodatno unos nadopuniti proteinima iz orašastih plodova, sjemenki te biljnim mlijekom.

Primjerice, 1 dlan/1 serviranje mesa zamijenite sljedećom kombinacijom 1/2 šalice mahunarke po izboru (grah, grašak, slanutak, leća, bob..) + 1/2 šalice cjelovite žitarice po izboru (zob, ječam, bulgur, pšenica, kvinoja, kuskus, proso…) potom još u danu konzumirajte 1 šalicu biljnih napitaka u svom doručku, u kavi za razbuđivanje ili u smoothieju koji nosite na posao ...nije tako teško zar ne… 😊

Da vam malo pomognem osmislila sam za vas dva jednostavna recepta, za doručak ukusnu zobenu kašu s napitkom od badema, šumskim voćem i orasima kojom ćete organizmu već za doručak osigurati 8 g proteina, te za međuobrok smoothieju od banane, manga i đumbira koji sadrži čak 4 g proteina!

Za pripremu ovih obroka teško mi se bilo odlučiti koji napitak odabrati jer iz Podravke stiže čitav niz novih okusa odnosno vrsta biljnih napitaka O'Plant, bez laktoze, bez dodanih šećera, što me posebno obradovalo, a koja će kad je okus u pitanju, zadovoljit i najzahtjevnije okusne pupoljke…😊

Svakako provjerite recepte koje sam vam pripremila u odjeljku Recepti! 😊

Podijeli sa drugima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram