Zdravo i za svačiji novčanik

Zdravo i jeftino? Pitanje je koje zanima gotovo svakog od nas. U moru medija koji nas svakodnevno okružuju, bilo novine, bilo televizija, internet, radio stanice, okruženi smo raznim savjetima o zdravoj prehrani, raznim dijetama koje možda ponekad objeručke i prihvatimo, pogotovo u ovo post blagdansko doba kada smo već i sami svjesni činjenice da smo posljednjih dana zaista pretjerali u slasnim zalogajima i kada znamo da je vrijeme da čvrsto kažemo stop i krenemo putem neke od dijeta, detox dana ili slično. I tu nam se već nameće pitanje, Kako da jedem zdravo, a da opet ne potrošim hrpu novaca?... i to bas sada kada smo svu ušteđevinu potrošili u vrijeme darivanja!


Nije vrijeme za brigu i paniku, već za odlučnost da krenemo naprijed i čvrsto se uhvatimo u koštac sa nakupljenim kilogramima.


Pritom Vam zaista ne trebaju namirnice za koje skoro da nikada i niste čuli, a kamoli da ste ih ikada kupili i konzumirali, ono što trebate je stručna osoba koja će Vas usmjeriti što bi trebalo i kada konzumirati, koliko i slično. Stoga uvijek kada ste u nedoumici, pitajte....manje košta, a pogotovo zdravlja, a znamo da zdravlje nema cijenu...


Moj savjet Vam je da ukoliko je moguće takvu prehranu provodite prema planu prehrane koji je izrađen baš za vas. Pritom pravilna prehrana je jedini način da izgubite suvišne kilograme, i naravno poboljšate Vaš zdravstveni status, jer je to jedini ispravan način. Ne zavaravajte se raznim dijetama, koje nisu namijenjene Vama, Vašem zdravstvenom stanju, možete napraviti više štete nego koristi, a još manje zadovoljstva. Na ''takvoj dijeti'' biti ćete svega 7-10 dana, jer više nećete izdržati, sretni što ste izgubili kilogram, dva, vratiti ćete se svakodnevici, uobičajenim prehrambenim navikama i već za nekoliko dana nadoknaditi ćete sve izgubljeno, a vrlo vjerovatno dobiti ćete još koji kilogram i svo nezadovoljstvo ovoga svijeta!
Stoga, ne slijedite slijepo nečije preporuke kako biste izgubili višak kilograma već se počnite pravilno hraniti, jedite gotovo sve namirnice, pazeći pritom na njihovu pripremu, količinu, odabir, kombinacije...Uvedite mahunarke u prehranu (mahune, grah, slanutak, leća, grašak...), često ih zaboravimo a toliko su zdrave i ukusne. Prehrambena vlakna neka Vam budu svakodnevno zastupljena, olakšati će probavu hrane, izbacivanje toksina iz organizma, smanjiti masnoće, preferirajte vlakna iz svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki. Ne bježite od žitarica, kao izvor ugljikohidrata, one Vam predstavljaju toliko potreban izvor energije, stoga najbolje da Vam postanu uobičajen doručak, koji će Vam osigurati sitost i smanjiti potrebu za nepotrebnim zalogajima. Voće neka Vam bude međuobrok, zanimacija za grickanje dok radite za kompjuterom, gledate televiziju i sl. Boje da grickate jabuku neko čipseve i razne ostale grickalice. Mesne obroke pokušajte što češće zamijeniti ribom, pritom mislim na plavu ribu poput srdele, inćuna, skuše, bogata je omega-3-masnim kiselinama koje su toliko potrebne za zdravlje našeg kardiovaskularnog sustava kao i za naše mentalno zdravlje. Prijeko potrebne proteine zamijenite mahunarkama, koje su izvrstan izvor proteina, a kako sam i prethodno navela obiluju prijeko nam potrebnim nutritivnim sastojcima a mogu se pripremiti na bezbroj načina, kao variva, maneštre, hladne salate, namazi....


Pokušajte ne preskakati obroke, uvijek neka Vam pri ruci bude barem voćka, orašasti plodovi, koje možete konzumirati u slučaju da niste u mogućnosti i prilici ručati. I naravno tijekom dana pijete tekućinu, uz svaku ispijenu kavu sjetite se unijeti barem dvije čaše vode, sjetite se popiti onaj čaj ujutro, poslijepodne i uvečer da Vam pruži potreban mir prije odlaska u krevet. Probajte sa čajem od majčine dušice, smirujućeg je mirisa i okusa, s njim su slatki snovi zagarantirani.


Nadam se da sam Vam pomogla pri odabiru i planiranju Vaše pravilne prehrane koja zasigurno već danas postaje Vaša svakodnevica!

 

Podijeli sa drugima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram