Pravilna prehrana kao naša svakodnevica

Pravilnu prehranu definiramo kao sredstvo kojim postižemo balans u našem organizmu na zdravstvenoj, metaboličkoj, fizičkoj te mentalnoj razini, a sve je naravno povezano s onim što unosimo u organizam. Postignutim stanjem ravnoteže eliminiramo mogućnost razvoja obojenja narušavanjem postignute homeostaze. Kako se hraniti, što i koliko čega unositi u organizam, na što pripaziti, dopustite da Vas naučimo. Nedvojbeno je da se pravilnom prehranom može utjecati na mnoge bolesti budući da je hrana jedini čimbenik koji moramo uzimati svakodnevno, pritom imajući na umu da ''Jedemo da bismo živjeli a ne živimo da bismo jeli''

Termin zdrava prehrana trebali bi izbjegavati, možda je lakše reći Zdrava prehrana, nego pravilna prehrana, no pojasniti ću Vam to ovako...zamislite kada dođete u trgovinu i poželite kupiti nešto ''zdravo'' za večeru. Svatko od nas pritom počne u trgovini tražiti police označene uvijek velikim slovima ''Zdrava hrana'' ili ''Zdrava prehrana'' misleći da već čim smo posegnuli za jednom takvom namirnicom da smo već puno učinili za sebe! Zvuči lako, zar ne? No osvrnimo se malo na taj istaknuti naziv. Isticanjem naziva zdrava prehrana, na posebnim policama u trgovinama, značilo bi da sve ostale namirnice koje se nalaze na drugim policama bi zapravo bile nezdrave? To naravno nije istina, već uspješan trik trgovaca da isticanjem riječi ''zdravo'' ponekad namame nas kupce da kupimo namirnice koje su ne rijetko puno skuplje od ostalih koje se nalaze u toj istoj trgovini, možda samo koju policu dalje. No jesu li za nas i zdravije? E to je dobro pitanje. Pripazite malo i razmislite o poznatoj uzrečici ''Hrana kao lijek i hrana kao otrov'', jer za nekog od nas je možda neka namirnica prijeko potrebna dok je za nekog drugog zabranjeno voće! Imajmo to na umu.

Prilikom biranja hrane obratimo pozornost na nutritivni sastav namirnice, što ona sadrži, da li je to dobro i zdravstveno opravdano za naš organizam ili ćemo unosom takve namirnice samo stvoriti dodatnu poteškoću u organizmu. Najbolji svakodnevni primjeri su alergije te intolerancije na hranu. Zanimljivo je kako neki organizmi, primjerice na orašaste plodove, reagiraju kao na neki poznati kemijski otrov, uzrokujući anafilaksiju, koja se manifestira simptomima poput kožnih promjena, gornjih dišnih puteva, kardiovaskularnog sustava i sl., dok je za većinu drugih organizama orašasto voće kao izrazito nutritivno bogata i poželjna namirnica.

Orašasto voće za većinu nas predstavlja nezaobilazan dio prehrane, izvor mnogih minerala, vitamina, omega-3-masnih kiselina i energije te je kao takva vrlo poželjna namirnica koja bi se trabala naći svakodnevno na našem jelovniku. Ovakve reakacije našeg organizma poput alergija brza su manifestacija, znak, da bismo neke namirnice trebali izbjegavati i ne koristiti ih u prehrani i ma koliko one za nekog bile zdrave za neke od nas su zaista otrov... Možda su veći problem one namirnice koje nam putem fizičkih promjena ne daju odmah do znanja da nisu najpovoljnije za nas, već se nakupljaju u organizmu duži vremenski period i tek onda nakon nekog vremena ustanovimo da je došlo do narušavanja homeostaze u organizmu i razvoja oboljenja upravo uslijed konzumacije određene vrste hrane. Zbog toga smo tu da Vas naučimo kako se pravilno hraniti jer pogotovo u današnje vrijeme teza ''Bolest ulazi na usta'', nažalost zaista postaje istinita.

Pravilnom prehranom do dugovječnosti - mit ili istinita tvrdnja?

U moru informacija, koje su nam nadohvat ruke svakodnevno, bilo iz dnevnog tiska, časopisa, knjiga, interneta, koje redovito pratimo ne rijetko s željom da ''otkrijemo'' čarobnu namirnicu pomoću koje ćemo ozdraviti čitav organizam te ujedno postići toliko željeni izgled. Morati ću Vas malo razočarati! Ne postoji takva namirnica, bilo svježa, bilo upakirana u obliku čarobne pilule, dodatka prehrani, kojom bismo mogli eliminirati sve štetne sastojke iz našeg organizma, postići balans i dugo priželjkivani izgled! No stvar nije niti toliko komplicirana, odnosno ne izvediva kako se svima nama na prvu možda i čini. Jedino što zaista moramo je biti voljni naučiti što je to zapravo pravilna prehrana i znati je primijeniti u svakodnevnom životu.

Podijeli sa drugima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram