Koliko je zapravo dovoljno?

Jučer slušam na radiju izjavu jednog kuhara, sve prisutnog na našim malim ekranima u posljednje vrijeme: ''Jedimo sve, samo umjereno – zlatno je pravilo!''

Ne mogu se u potpunosti složiti s tom izjavom jer postoje i neka ograničenja prilikom unosa određenih namirnica koja nam uvjetuje naše zdravstveno stanje. Za nekog je neka namirnica dobra, za nekog i nije najbolji izbor, a za nekog je možda izrazito štetna. Prehranu stoga prvenstveno moramo uskladiti s našim zdravstvenim statusom.

Potrebna količina unosa energije

Kada prehranu uskladimo sa zdravstvenim statusom tada bismo trebali obratiti pozornost na normative odnosno količinu hrane koju bismo trebali unijeti u organizam a da pritom zadovoljimo sve naše potrebe. Tada se uzima u obzir priroda našeg posla, dnevnih aktivnosti, fizičke spreme i slično, jer organizmu moramo osigurati dostatan nutritivni unos kako ne bi u organizmu izazvali disbalans i doveli ga u stanje bolesti.


Stoga izjava s početka teksta zaista nije najbolja, možda bi najbolje bilo reći:

''Jedimo u skladu s potrebama našeg organizma!''

Na tu temu zaista bi mogli danima razglabati, a danas ću Vas ipak pobliže upoznati sa nutritivnim deklaracijama na proizvodima, odnosno nutritivnim tablicama. Razumjeti ih možda Vam se na prvi pogled čini jako kompliciranim, no zapravo je vrlo jednostavno kada Vas naučimo kako ih zapravo čitati i što one doista znače. Takve tablice obvezno se moraju nalaziti na svakom proizvodu koji je na polici u trgovinama, uz neke iznimke poput svježeg voća i povrća, ribe i ostalih morskih ili riječnih plodova.

količina namirnica

Nutritivni sastojci namirnica odnose se na količinu serviranja ili na ukupnu količinu namirnice koja čini takvo jedno pakiranje. Primjerice, ukoliko je veličina serviranja takve namirnice – 30 g, onda se iskazani nutritivni sastojci u tablici odnose upravo na količinu od 30 g namirnice. Ukoliko konzumirate duplo više od preporučenog serviranja takve namirnice onda ste konzumirali i dvostruko veću količinu nutritivnih sastojaka.

Veličina serviranja namirnice ovisi o vrsti namirnice, proizvođaču i slično, stoga uvijek obratite pozornost kolika je zapravo veličina serviranja. Obzirom na veličinu serviranja namirnice iskazuju se i količina nutritivnih sastojaka, poput, ugljikohidrata, proteina, masti, vitamina, minerala, vlakana. 

Isto tako mnogo puta se ne navode točne količine unosa određenog nutrijenta već  je naznačen postotni unos (%) obzirom na dnevne potrebe organizma. Tu isto pazite jer su sve nutritivne potrebe, odnosno zadovoljavanje istih, u takvim tablicama, iskazane obzirom na prosječno preporučen dnevni energetski unos od 2000 kcal. Za svaki organizam nije preporuka energetskog unosa od 2000 kcal, jer ona ovisi, o stvarnim potrebama organizma, odnosno zdravstvenom statusu, dobi, spolu, fizičkoj aktivnosti, načinu života itd. Primjerice, organizam profesionalnog sportaša, npr. nogometaša, 30-tih godina, zasigurno nije jednaka potrebi organizma jednog umirovljenika 70-tih godina sa metaboličkim sindromom.

Stoga, ukoliko i želite pratiti nutritivne tablice, budite svjesni da možda ta preporuka i nije za Vas i obzirom na navedeno možda je za dobrobit vašeg organizma poželjno smanjiti ili povećati preporučenu dnevnu količinu takve namirnice kako bi zadovoljili nutritivne potrebe organizma.

Također bi Vam željela skrenuti pozornost na tvrdnje koje možemo pročitati na takvim proizvodima, obično otisnute većim, istaknutijim slovima, da naivno ne nasjedamo na iste, misleći da je takva namirnica bolja za naš organizam, jer sebi želimo samo najbolje, zar ne?

Primjerice:

  • Low calorie (nizak kalorijski unos) – odnosi se na proizvode sa manje od 40 kcal / serviranju
  • Calorie free (bez kalorija) – manje od 5 kcal / serviranju
  • Low cholesterol (smanjen sadržaj kolesterola) - odnosi se na proizvode sa 20 mg i manje kolesterola / serviranju
  • Fat free or sugar free  (bez masti / šećera)- odnosi se na proizvode  sa < 5 g masti / šećera / serviranju
  • Low sodium (smanjen udio soli/natrija (Na) - odnosi se na proizvode sa manje od 140 mg Na / serviranju
  • High fiber (visok udio vlakana) - odnosi se na proizvode sa 5 ili više g vlakana / serviranju

Nadam se da sam Vas uspjela pobliže upoznati sa deklaracijama, serviranju namirnica i dnevnim energetskim potrebama našeg organizma, te da je prehrana zaista individualna stvar svakog od nas, jer je i svaki organizam individua za sebe!

Podijeli sa drugima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram