Žitarica kao detox namirnica?

Kako sam u prethodnim člancima dosta se osvrtala na detox odnosno čišćenje organizma u slijedećih nekoliko odabranih tema više bi se osvrnula na namirnice pomalo ne uobičajene a često korištene u razdobljima ''čišćenja'' organizma.

Vjerovatno kad Vam netko i spomene detox odmah pomislite na razne ''super'' napitke koji se danas mogu pronaći na tržištu. Naime, često posežući za takvim napitcima, često ne provjeravamo njihov nutritivni sastav, jer naravno vjerujemo proizvođaču da skida najmanje 10 kg u tjedan dana! E pa morat ću Vas razočarati ili pozitivno osvijestiti. Još uvijek nije izmišljen takav čaroban napitak kojim biste u relativno kratkom vremenu, izgubili na težini bez narušavanja zdravstvenog statusa vlastitog organizma. Pripazite s takvim napitcima, posljedica njihove konzumacije isprve se možda i neće pokazati, ali nakon određenog vremenskog perioda...tko zna, a bolje da se u takve nepovoljne nuspojave ne osvjedočite na vlastitoj koži odnosno organizmu. Prilikom čišćenja organizma, moramo organizmu prvenstveno nutritivno osigurati sve prijeko potrebne makro i mikro nutrijente, jer i nedostatkom jednog od njih dovodimo organizam u stanje deficita, odnosno neravnoteže.

 Kemijski stvoreni napitci ili napitci koje ćete sami kombinirati neće biti najbolji izbor, stoga ukoliko poželite s vremena na vrijeme provoditi čišćenje organizma, neka ono bude uz savjetovanje i od kontrolom stručne osobe. Jer primjerice, greška koji vjerovatno mnogi učine je eliminiranje masnoća iz prehrane, a da pritom ne znaju da ukoliko ne unosimo dovoljno minerala cinka (Zn) u organizam, čiji nedostatak upravo onemogućava proces detoksikacije, a cink se u malo masnoj, veganskoj prehrani nalazi u neznatnim količinama.

Prvenstveno se zbog svog izrazito bogatog mineralnog sadržaja preporuča za čišćenje jetre i gušterače, krvi te kompletnog prehrambenog sustava. Jedna je od rijetkih žitarica koja djeluje alkalno i na taj način pomaže nam uspostaviti balans u organizmu koji narušavamo nepravilnom prehranom, ne aktivnošću, konzumacijom industrijski prerađene hrane, farmakoterapijom. Posebice bi ovu namirnicu trebali uvesti u svoju svakodnevnu prehranu osobe koje boluju od ateroskleroze, gihta, probavnih tegoba, reumatizma, pretjeranog lučenja želučane kiseline, osobe podložne nastajanju kamenaca i pijeska u bubrezima, anemične osobe. Jedna je od rijetkih žitarica koje ne sadrže gluten te se također preporuča u prehrani osoba alergičnih, intolerantnih na gluten ili pak osoba koje boluju od celijakije.

Najjednostavniji način čišćenje organizma je svakako njegova hidratacija! Detox možemo započeti već ovog trena tako da pripazimo na dostatan unos tekućine u svoj organizam, da se ne dovedemo u stanje dehidriranosti, koje je zapravo nastupilo već sa prvom pojavom osjećaja žeđi. Kao sredstvo hidratacije organizma birajte prvenstveno čistu vodu iz slavine ili ne zaslađene čajeve, a razne industrijske proizvedene sokove, napitke, gazirana pića i slično, ostavite postrani. Sad, kada sam nadam se podsjetila Vas na važnost hidratacije organizma, htjela bi Vas pobliže upoznati s namirnicom koja možda i nije toliko česta u našoj prehrani, a predstavlja izuzetno nutritivno bogatu namirnicu kao i izvrsnog čistača organizma. 

Proso (Panicum miliaceum) je jedna od najstarijih žitarica koja u čovjekovom životu zauzima važno mjesto već tisućama godina. U biljnom carstvu postoji više od 400 vrsta prosa, ali je kultivirano samo četiri. Domovina prosa gornji su predjeli Istočne Azije – područje današnje Kine, Mongolije i jugoistočnog Kazahstana. Upravo su ga tamo prvo počeli uzgajati proso. Iskopavanjima su nađene stare kineske kosti korištene za vračanje (datiraju iz epohe neolita) gdje je jasno vidljiv natpis: “Hoće li mi proso dati prinos”? Još tada je to pitanje bilo od životne važnosti za čovjeka. Kao jedna od najstarijih kultura, još od davnina se koristila kao ljekovito sredstvo za čišćenje organizma. 

Proso je namirnica bogata mineralima poput kalija, fosfora, magnezija, sumpora, joda, vitaminima B skupine, izvrstan je izvor esencijalnih aminokiselina, predstavljajući dobar izvor proteina biljnog porijekla. Od svih žitarica proso prednjači i u sadržaju masti stoga predstavlja idealan izvor masnoća u periodu detoksikacije organizma.

Također se zbog složenog ugljikohidratnog sastava preporuča u prehrani osoba koje boluju od dijabetesa. Zbog visokog sadržaja folne kiseline preporuča se i za zdravlje mentalnog sustava koje nam je izuzetno važno u periodima čišćenja organizma, kako ne bismo upali u stanje mentalnog zamora i iscrpljenosti. 

Kada zbrojimo sve navedene blagodati ove namirnice, i pri kojim zdravstvenim tegobama se proso upravo preporuča konzumirati, kao i slatkastog orašastog okusa prosa, vjerujem da niti na Vašem jelovniku proso neće nedostajati, posebice u danima detoxa.

Podijeli sa drugima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram